Területi Művelődési Intézmények Egyesülete
Közhasznú Szervezet | 1119 Budapest, Fehérvári út 47. | Telefon: 06-1-203-3868 | Mobil: 06-30-510-7537
Főoldal | E-mail | www.temie.hu

Intézmények

Vasúttörténeti Alapítvány (Szeged)

Cím:6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 28-30.
Igazgató:Elnök: Mondi Miklós Zoltán Titkár:Nagy József
Telefonszám:+36 1516 1884, vasúti: 06/18-84, Mobil: +36 30 441 2652
E-mail:vasuttortenet.szeged@gmail.com
Weboldal:vasuttortenetia.hu

Vasúttörténeti Alapítvány (Szeged)

VASÚTTÖRTÉNETI ALAPÍTVÁNY

 

A Csongrád Megyei Cégbíróság 1993. áprilisban hozott végzésével vette nyilvántartásba a szegedi székhelyű Vasúttörténeti Alapítványt. Az alapító által megbízott kuratóriumi tagok: Felföldi Károly és Nagy József, valamint Csendom Lajos titkár és Szabó Gyula elnök vállalták, hogy önkéntes tevékenységükkel, legjobb hozzáértésükkel és lehetőségeikkel hajtják végre az alábbi célkitűzéseiket:

"A vasúti történelem tárgyi eszközeinek, emlékeinek felkutatása, összegyűjtése, rendezése és ezen eszközök és emlékek megőrzése, felújítása, ápolása, kiállításokon történő bemutatása. Vasúttörténeti kutatások támogatása, a vasút iránt érdeklődő, tehetséges pályakezdő fiatalok segítése. Az 1928-ban létesült Kecskeméti Gazdasági Vasút eszközeinek gondozása, megóvása, helyi skanzenben történő bemutatása, valamint az ott lévő 490,053 pályaszámú, "Bugaci Kispöfögő" gőzmozdony üzemelésének figyelemmel kísérésére."

Arculati jelképünknek is a "Bugaci Kispöfögő" oldalnézeti kontúrrajzát választottuk.

 

 

 

Az alapítvány nyitott és ahhoz bármely természetes és jogi személy kapcsolódhat bármilyen szellemi, dologi vagy pénzbeli felajánlással. Működése nyilvános, közhasznú és közművelődési jellegű, ezért 1999. szeptemberben kiemelten közhasznúvá minősült.

 

Az alapítvány célkitűzése Szegeden egy állandó vasúttörténeti kiállítás létrehozása. Témája Szeged és környéke, tágabb értelemben az Alföld vasútjáról szólna, de egy-egy része mindig megújulna az aktuális évfordulók jegyében. Ez idegenforgalmi látványosságként is jelentős volna.

 

A másik eltervezett kiállítást 1996-ban Kecskeméten rendeztük be, az 1928-ban létesült Kecskeméti Gazdasági Vasút, Kecskemét KK. keskenynyomközű állomásán. Itt egy szabadtéri vasúti járműskanzent hoztunk létre, ahol még működő vagy megszűnt magyarországi kisvasutak járműveiből (gőz- és dizelmozdonyokból, személy- és teherkocsikból, vágánygépkocsikból, kézi- és motoros hajtányokból és egyéb eszközökből) állítottuk össze kis múzeumunkat.

 

 

 

Mindkét helyszínen a kiállítási háttér is biztosított, hiszen Kecskeméten a már országosan megszűnőben lévő és kevés helyen található kisvasutak még fellelhető, régi járműveit mutatjuk be. Szegeden pedig - eltérően a Közlekedési Múzeum általános vasútüzemi kiállításától - speciálisan szegedi és környéki vasutunk múltját fogjuk a látogatók elé tárni.

A kiállítások állandóvá válásával a helyi látogató közönség mindig megtalálhatja a helytörténetivé vált tárlatokon a számára oly ismert vagy éppen kevésbé ismert vasúti múlt tárgyi eszközeit. Így a jelen számára, de ezzel együtt a fiatal generáción keresztül a jövő számára is állandó ismeretanyagot nyújtunk a vasúti történelem közeli és távoli múltjából.

 

Mindkét helyszínen elkezdtük a munkát, mely igen nehéznek tűnt, és lassan haladt. Kevés az időnk, kevés a pénzünk. Lelkesedésünk, szervezőképességünk elegendő, de a megvalósításhoz még sok segítségre van szükségünk. Ezen a téren kérünk tehát nagy segítséget: pénzt, eszközöket, gyűjteményünk gyarapításához bárminemű vasúti tárgyat, valamint szellemi és fizikai munkaerőt, ötleteket és megvalósításokat adományként, hiszen a kiállítások mindenképpen az idelátogató közönség, a köz javát szolgálják.

 

Alapítványunk munkáját támogató Tóth Imre igazgató úr 1993. április 27-én az „Igazgatósági Utasításokban” adta ki azt a felhívást, amely a fölöslegessé vált, de az alapítvány számára értékes tárgyaknak az alapítványhoz való eljuttatását kérte szolgálati vezetőinktől.

 

Legújabb célunk a Szentesi MÁV Motorgarázs múltjának, működésének kutatása és az ezzel kapcsolatos dokumentumok, tárgyak gyűjtése, megőrzése, ápolása, bemutatása állandó kiállítás keretében, a mellékvonali motorkocsis közlekedés emlékének megőrzése és népszerűsítése. Az alapítvány telephelyei: Kecskemét KK állomáson a kisvasúti járműskanzen területe, ill. Szentes MÁV Motorgarázs területén a vontatási-gépészeti gyűjtemény, mint az alapítvány motorgarázs tagozata.

 Legfrissebb programjaink

Világjárás Dr. Csóka Gézával

Világjárás Dr. Csóka Gézával


VOKE Arany János Művelődési Ház (Győr)

Február 15. (szombat) 10 óra - Kína régen és ma (1). - Peking, a Tiltott város, Nagy Fal...Február 25. (kedd) 18 óra - Thaiföld szépségei. Városok, vallás, természet... Március 3. (kedd) 18 óra - Kína régen és ma (2). - Shanghai, Szecsuán, Tibet...A BELÉPÉS INGYENES!  
bővebben
"Versailles fénykora"

"Versailles fénykora"


Láng Művelődési Központ (Budapest)

2020. február 28. 17:30
 ISMERETTERJESZTŐ ELŐADÁS. Helyszín: Láng Művelődési Központ, földszinti Előadóterem 1.Előadó: Czinkota Mihályné, Erzsébet. (ERE-KLUB). Előadásainkon a részvétel díjmentes.
bővebben
Fonal-fa-ló

Fonal-fa-ló


Aranybulla Könyvtár Alapítvány (Székesfehérvár)

2020. február 26. 17:00
Farkas Cecília és Németh Andrea kézművesek tárlata. Minden érdeklődőt szeretettel várunk ! Megtekinthető 2020.03.20.-ig
bővebben
Területi Művelődési Intézmények Egyesülete
Közhasznú Szervezet | 1119 Budapest, Fehérvári út 47. | Telefon: 06-1-203-3868 | Mobil: 06-30-510-7537