Területi Művelődési Intézmények Egyesülete
Közhasznú Szervezet | 1119 Budapest, Fehérvári út 47. | Telefon: 06-1-203-3868 | Mobil: 06-30-510-7537
Főoldal | E-mail | www.temie.hu

BeatkorSzaki

Ahol megszületett a P. Mobil „majdnem” első lemeze – Láng Művelődési Központ, Szerző: Gyöngyösi Lilla. Forrás: Décsiné Viszmeg Ágota: A Láng Művelődési Központ története, A közművelődés házai Budapesten, Budapesti Művelődési Központ, 2005.

LINK a cikkhez:
 

BeatkorSzaki

A ma főleg irodaházaknak otthont adó XIII. kerület a 19. század második felétől fontos ipari központnak számított. Itt alapított gépjavító műhelyt 1868-ban Láng László, az intézmény pedig a nagyipari fejlődés hullámában a századfordulóra a világszínvonalú, gőzgépeket gyártó Láng Gépgyárrá nőtte ki magát. Az egyre bővülő gyár keretei közt az 1930-as években előbb tisztviselői sportkör alakult, majd létrejött a Láng Kultúrház, ahol a tulajdonos támogatásával dalárda, szimfonikus zenekar, könyvtár és színjátszó csoport is szerveződött. A II. világháború után művelődési otthon néven, de változatlan tevékenységi körrel működött tovább a kultúrház, még több amatőr művészeti együttest vonva az égisze alá. Az ötvenes években a brigádmozgalmak hatására fokozódott az ismeretterjesztő tevékenységek mennyisége is, olyannyira, hogy 1968-ra, a gyáralapítás 100. évfordulóján átépítésekre volt szükség, mert az angyalföldi kultúrház kinőtte az addigi kereteit.

 

A megújult és átnevezett Láng Művelődési Központ az 1970-es évektől egészen gazdag programkínálattal várta az érdeklődőket. A cél immár nem csupán a Láng Gépgyár dolgozóinak tanítása, szórakoztatása és művelése volt, hanem a környező üzemek dolgozói is ide jártak. Emellett a környék általános és középiskolásainak is szerveztek különböző előadássorozatokat, illetve általában az angyalföldi lakosság is változatos színházi előadásokat, filmvetítéseket láthatott itt. Virágzott a könyvtár, a Mindenki Iskolája Mozgalom, a különböző munkásakadémiák előadássorozatai és a szakkörök. Emellett a Láng hírnevét növelte, hogy az aulában tartották a nyilvános lottóhúzásokat.
Természetesen a Láng Művelődési Központtól, vagy ahogyan a köznyelvben elterjedt, a Láng művháztól a könnyűzene sem volt idegen. Itt alakult a pol-beat-et játszó Monszun együttes 1967-ben, ami 1972-ben a Ki mit tud?-on harmadik helyezést ért el. A Láng könnyűzenei klubnak is otthont adott, ahol a fiatalok „kulturált körülmények között” szórakozhattak (miközben természetesen az ízlésüket is fejleszthették), hiszen egyébként a kerületben kevés szórakozási lehetőség adódott szombat esténként. 1970-től különböző években olyan együttesek kapták meg klubnak a Lángot, mint a Victors, a Hungaria, az Olympia, a Juventus vagy az M7. 1978-tól „Disco-Klub” működött itt Dévényi Tiborral, aki különböző sztárvendégekkel színesítette műsorát.

Később az állandó fellépők helyett változatos alkalmi koncertek töltötték ki a Láng Művelődési Központ estéit. Megfordult itt többek közt a Beatrice, a Hobo Blues Band, a Pokolgép, az LGT, a Mini, a P. Mobil, a P. Box, a Syrius, a Korál, a Prognózis, a Color, a Satöbbi, a kilencvenes években pedig például a Kispál és a Borz is itt tartotta a Fák, virágok, fény kislemezbemutató koncertjét. Az egyik legemlékezetesebb és legjobban dokumentált esemény a P. Mobil nevéhez fűződik, akik 1978-ban rádióközvetítéssel egybekötött koncertfelvételt készítettek itt (a konferálás elején jól hallható, amint a nézők kifütyülik a szintén szereplő Apostolt). Azonban a tervekkel és ígéretekkel ellentétben a debütáló nagylemeznek szánt felvétel nem jelenhetett meg, az első stúdióalbumra még további három évet várnia kellett az addigra már átszerveződött együttesnek. A P. Mobil végül húsz évvel később adta ki Az „első” nagylemez '78. címmel a remek anyagot.

A művelődési központ virágzásával párhuzamosan sajnos a Láng Gépgyár a nyolcvanas évekre válságba jutott, majd a különböző mentő próbálkozások ellenére 2000-re megszűnt. Ez azonban a Láng Művelődési Központ életének nem vetett véget. Egyesületi formában azóta is működik, tavaly pedig alapos megújuláson is átesett – arra viszont figyeltek, hogy a nyolcvan évnyi hagyomány és a retro báj megmaradjon.

Fotó: Fortepan/Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény.

Szerző: Gyöngyösi Lilla

 Legfrissebb programjaink

Gyalogtúra a Velencei-hegységbe-ingókövek

Gyalogtúra a Velencei-hegységbe-ingókövek


Láng Művelődési Központ (Budapest)

2021. március 27. 08:45
A túrák nyilvánosak, így lehet szólni barátnak, ismerősnek, munkatársnak, szomszédnak... És még a KUTYÁJÁT is szívesen látjuk. Gyalogtúráinkon a részvétel díjmentes!
bővebben
Évfordulók - Romhányi a rímhányó

Évfordulók - Romhányi a rímhányó


Ex Libris Könyvtári Alapítvány (Budapest)

2021. március 8. 20:00
Születésének 100. évfordulója alkalmából emlékezünk Romhányi Józsefre. Online esemény a könyvtár Facebook oldalán.
bővebben
Gyalogtúra a Visegrádi-hegységbe-Spartacus ösvény

Gyalogtúra a Visegrádi-hegységbe-Spartacus ösvény


Láng Művelődési Központ (Budapest)

2021. március 6. 07:45
Gyalogtúráink az ERE-KLUB tagjainak (Előadások, Rejtelmes vetélkedők, Erdei túrák) szervezésében és lebonyolításában valósulnak meg.   Előre jelentkezést kérünk a túravezetőnél: Romcsek Kálmán, 0670/418-1037, kromcsek1@gmail.com. Gyalogtúráinkon a részvétel díjmentes!  
bővebben
Területi Művelődési Intézmények Egyesülete
Közhasznú Szervezet | 1119 Budapest, Fehérvári út 47. | Telefon: 06-1-203-3868 | Mobil: 06-30-510-7537